Az étterem története

Vendéglátás történelmi áttekintése, Ételbár története.

Kezdetektől — Kádár János korszak —

Békés Megyei Vendéglátóipari Vállalat, mint — állami vállalat — tulajdonos beruházásában 1978 ra két külön önálló üzletként létrejött az Eszpresszó és az Ételbár. (Békéscsaba, Andrássy út 50.) Kinevezett üzletvezető és munkatársai un. szabadkasszás (gebines) elszámolási rendszerben működtették az akkor különlegesnek számító, vendég előtt készített ételeket kínáló üzletet.

Seres Sándor cikke visszaemlékezés az Ételbáros és Méteres múltba

CSABAI KOCSMÁK 11. A Méteres

https://www.facebook.com/groups/343095855740157/search/?q=%C3%A9telb%C3%A1r

A magyar népgazdaság gazdasági egyensúlya, külföldi adóság állomány felé billent a 80-as évekre, ezért változtatásra volt szükség. Hatékonyabb gazdálkodás érdekében Magyarországon 1981-től indult el (egyebek mellett a szállodaipar és a kiskereskedelmi üzletek is) a vendéglátás, köztük a szabadkasszás üzletek reformja, vagyis ezeket az egységeket folyamatosan átadta a tulajdonos (jellemzően állami vállalatok és ÁFÉSZ) szerződéses üzemeltetésre, amely kihirdetéssel, pályázati felhívással, versenytárgyalás útján volt megpályázható. Nyertes pályázó szerződéses üzletvezetőként kapott vállalkozási lehetőséget, vagyis a tulajdonos nevében, de saját kockázatára gazdálkodhatott bérleti díj fejében.

Ételbár és Eszpresszó elsők között lett átadva szerződéses üzemeltetésre. Ekkor lett az addig két objektum egybe nyitva, így a továbbiakban egy üzletként, nyilvántartási száma alapján 118 –as számú vendéglátóipari egység lett.

1985 re az üzlet néhány év alatt fél tucat vállalkozó szándékú üzletvezetőt próbára tett, akik végül kisebb nagyobb veszteséggel föladták a küzdelmet.

És innen indult el a mi történetünk… 1985 december 02. hétfő, szerződéses üzletvezető Hegyi Béla

(a jelenlegi tulajdonos) kapott lehetőséget és kötött szerződést a Békés megyei Vendéglátóipari vállalattal, a Méteres üzemeltetésére.

Rendszerváltást követően, a társasági törvény megalkotásával egyidejűleg a szerződéses üzemeltetési forma megszűnt és 1990-től Méteres-Snack  Kft. megalakításával folytatjuk a vendéglátást. Pár évvel később, 1993. május 3-tól, privatizáció folyamán a Méteres üzlethelyiségeit ÁVÜ eladásra kínálta, innentől korlátlan vállalkozási lehetőség nyílt meg számunkra. 1994 -ben bővültünk, — 1996-ban kis kitérő és betettük lábunkat a Rokkába, (de most még vissza a Métereshez) —, majd 2003-tól teljes körű belső és külső modernizáció következet, az ESZPRESSZÓBÓL Söröző, az ÉTELBÁRBÓL pedig önkiszolgáló étterem lett.

2015 -től ismét bővültünk, teljesen bementünk a Rokkába és 2017-től ROKKA rendezvényház (Békéscsaba, Andrássy út 73/1.) létesítésével elindítottuk saját helyszínen lebonyolítható rendezvényszolgáltatásunkat.

https://csabaihazak.blog.hu/2019/09/02/werner-haz

https://meteres.hu/rokka-rendezvenyhaz/

Modern kulturált környezetben mindenféle rendezvénynek, kiállításnak helyet tudunk biztosítani. Közel négy évtizede vállalkozóként, felkészült munkatársaimmal folytatunk vendéglátó szolgáltatást. Helyben történő önkiszolgáló éttermi étkeztetés mellett csoportos családi és baráti összejöveteleknek kínálunk helyszínt és házias ételeket, illetve külső helyszínre kitelepített rendezvényeket is lebonyolítunk.

Kezdetektől hangsúlyt fektetünk a szakmai utánpótlás nevelésére. Mára már több száz azon tanulók száma, akik egykor a méteresben kezdték vendéglátós tanulmányaikat.

Jelenleg szakács, pincér tanulóknak biztosítunk képzési lehetőséget.

Várjuk Önt is, legyen munkatársunk és legyen vendégünk!

Üdvözlettel a Méteres csapata.

 

A Méteres név eredete

 

A 80-as években az emberek rendszeresen éttermekben étkeztek. Akkoriban a magyar vendég fogyasztói szokásaihoz tartozott az étkezés előtt elfogyasztott aperitif is. Az érvényben lévő kereskedelmi rendelet pontosan meghatározta, hogy az egyes üzlettípusok milyen termékcsoportokat értékesíthetnek. Pl.: égetett szeszesitalokat ételbárban nem volt engedélyezett forgalomba hozni, de eszpresszóban sem lehetett csapolt sört mérni. Az Ételbárban ennek ellenére gyakran előfordult, hogy a „rántott hús” elé kérte a vendég a megszokott felest.

Az Ételbár és az Eszpresszó — ma már Söröző — akkor még különálló üzletek voltak, ezért a személyzet, ha tehette, a hátsó összekötő folyósón alkalmanként áthozta a kért italt, de naponta többször hangoztatták:

„PÁR MÉTERRE VAN A PRESSZÓ!”

Ezt egy idő után már csak egy ajtó melletti hatalmas tábla jelezte: 1 M

Így aztán a tábla hirdetése alapján, a vendégek Méteresre keresztelték kedvelt törzshelyüket.