Az étterem története

Kezdetektől — Kádár János korszak — a Békés Megyei Vendéglátóipari Vállalat volt a tulajdonos és a gebines formában történő üzemeltető. Néhány évvel később, 1981-től az akkori Ételbár és Eszpresszó összetartózó egységként fel lett kínálva szerződéses üzemeltetésre. Több vállalkozó is kísérletet tett a Méteres működtetésére. Az 1978 évi nyitástól néhány év alatt 7 kinevezett üzletvezető, köztük 4 szerződéses vállalkozó próbált szerencsét kisebb nagyobb sikerrel, főleg kudarcokkal. 1985–ben a Méterest ismét meghirdette a Vendéglátóipari Vállalat. A szerződéses üzemeltetésre Hegyi Béla kapott lehetőséget (a jelenlegi tulajdonos). Rendszerváltást követően, a társasági törvény létrejöttével a szerződéses üzemeltetési forma megszűnt és 1990-től Kft. megalakításával folytatódhatott a vendéglátó szolgáltatás. Pár évvel később, 1993. május 3-tól a Méteres üzlethelyiség is magánkézbe került. 2003-tól teljes körű belső és külső átépítésen esett át a helyszín. A jelenlegi tulajdonos közel 3 évtizede irányítja, és felkészült munkatársaival nyújt vendéglátó szolgáltatást. Helyben történő önkiszolgáló éttermi étkeztetés mellett kis létszámú rendezvényeket, illetve külső helyszínre kitelepített rendezvényeket bonyolítunk le. Kezdetektől hangsúlyt fektetünk a szakmai utánpótlás nevelésére. Jelenleg szakács, pincér, vendéglátó eladó és vendéglős tanulóknak kínálunk képzési lehetőséget.

A Méteres név eredete

 

A 80-as években az emberek rendszeresen éttermekben étkeztek. Akkoriban a magyar vendég fogyasztói szokásaihoz tartozott az étkezés előtt elfogyasztott aperitif is. Az érvényben lévő kereskedelmi rendelet pontosan meghatározta, hogy az egyes üzlettípusok milyen termékcsoportokat értékesíthetnek. Pl.: égetett szeszesitalokat ételbárban nem volt engedélyezett forgalomba hozni, de eszpresszóban sem lehetett csapolt sört mérni. Az Ételbárban ennek ellenére gyakran előfordult, hogy a „rántott hús” elé kérte a vendég a megszokott felest.

Az Ételbár és az Eszpresszó — ma már Söröző — akkor még különálló üzletek voltak, ezért a személyzet, ha tehette, a hátsó összekötő folyósón alkalmanként áthozta a kért italt, de naponta többször hangoztatták:

„PÁR MÉTERRE VAN A PRESSZÓ!”

Ezt egy idő után már csak egy ajtó melletti hatalmas tábla jelezte: 1 M

Így aztán a tábla hirdetése alapján, a vendégek Méteresre keresztelték kedvelt törzshelyüket.