fbpx

A téli hidegben a legtöbb ember egyértelműen a forralt bort választja. Nem csoda, hiszen ez a forró ital elengedhetetlen kelléke a karácsonyi időszaknak. 

 

Bár kezdetben nem a meghitt hangulat fűszereként készítették, de mára kevesen tudnák elképzelni nélküle az év hűvösebb hónapjait.

Mint megannyi más, ez is a rómaiakhoz köthető. Az akkori fűszeres bor nevezetű italt csupán tartósításként vagy inkább a romlott bor megmentése okán készítették. Az erős fűszerezéssel és melegítéssel az ecetesedéskor keletkező kellemetlen ízt próbálták elnyomni. Fűszerezése csaknem megegyezett modernkori változatával. Ánizst, koriandert, gyömbért, kakukkfüvet és borsot használtak, hogy egy kellemesebb, ihatóbb italt készítsenek. A bor forralása pedig a tartósításért felelt. Az így főzött fűszeres nedűt hidegen fogyasztották, esetleg hűvösebb napokon felmelegítették, de nem ez volt a megszokott. Később a középkorban, már gyógyszerként használták. Úgy gondolták segít elűzni a kisebb-nagyobb nyavajákat. Ekkor Hippocras-ként ismerték. A tényleges forralt bor recept a XVI. században, már több fordításban is elérhető volt, ez is bizonyítja mekkora népszerűségnek örvend már évszázadok óta.

Forraltbor

Itthon leginkább a vörösbor alapú recept terjedt el, de a fűszerezését tekintve, ahány ház annyi szokás. Klasszikus formájában tartalmaz cukrot, fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot és citromot vagy narancsot. 

Kevesen tudják, de forraltbort készíthetünk fehérborból is. Ha egy könnyedebb italra vágyunk, akkor érdemes ezzel a borfajtával kísérleteznünk. Fűszerezése hasonló, de fel is lehet dobni néhány apró változtatással. A fehérborral kifejezetten harmonizálhat egy kis méz vagy nagyobb mennyiségű citrom.

 A borválasztásnál egyetlen szempontot kell figyelembe vennünk: válasszunk minőségi bort, olyat amit egyébként is elfogyasztanánk. Nem rómában vagyunk, hogy elnyomjuk a kellemetlen utóízeket, a fűszerezéssel a bor egy másik oldalát akarjuk előhozni!

Ha ezek hallatán te is megkívántál egy bögrével, térj be hozzánk és kóstold meg a Méteres forraltbor receptet!